Viheriöiden talvehtimisen ennustaminen on vaikeaa, koska on NELJÄ tapaa saada lepotilainen viheriöheinä hengiltä.

Lumen ja jään alla:

  1. Jääpolte; heinä tukehtuu, kun se on riittävän pitkään hapettomassa tilassa jääkerroksen alla.
  2. Talvituhosienet; ovat aktiivisimmillaan, kun maa lumen alla on sula.

Lumen sulamisen jälkeen:

  1. Pakkas- ja tuulikuivuminen; Kova pakkanen tai tuuli lisää veden haihtumista ja korvaavaa vettä eivät juuret jäätyneestä maasta pysty saamaan.
  2. Sahaavat lämpötilat keväällä; Kovat yöpakkaset yhdistettynä lämpimiin päiviin. Erityisen tuhoisaa on, jos viheriöiden ympärille aurattu lumi sulaa päivisin ja vesi valuu viheriöille, missä se yön aikana jäätyy. Tuhoaa kasvupisteen muutaman jäätymiskerran jälkeen.

Varmasti voin sanoa, että jää ei Takkulan viheriöitä tule tänä talvena tappamaan. Jään kanssa painitaan eteläisemmässä suomessa ja rannikkoseudulla. Meillä ei ole ollut jäätä koko talven aikana. Viheriöt olivat vielä muutama viikko sitten mukavasti roudassa, mutta nyt ne alkavat pinnoiltaan pehmitä. Riskinä siis on lähinnä talvituhosienet. Talvea vasten tehdään syksyllä kasvinsuojeluruiskutuksia, mutta niiden teho tahtoo kevään mittaan hiipua. Otollisissa olosuhteissa lumihome sitten tekee tuhojaan.

Pakkas- ja tuulikuivumista estetään ruiskuttamalla haihdunnanestoaineita ja/ tai harsoin. Roudattomassa maassa ja ei välttämättä tarvita mitään suojausta. Suojauksesta päätetään tapaus- ja viheriökohtaisesti.

Sahaaviin lämpötiloihin käytetään samoja konsteja kuin pakkas- ja tuulikuivumisessa. Ennakkoon jos ja kun viheriöiltä poistetaan lunta sitä ei kasata ylärinteen puolella.

Range on tarkoitus avata niin pian kuin mahdollista. Ensi viikolla (vko 12) kovimpien pakkaspäivien jälkeen alamme tyhjentää sitä lumesta. Yöpakkaset näyttävät jatkuvan ensi viikon jälkeenkin, mutta sulamista voidaan edistää levittämällä hiekkaa auratulle alueelle.

Lopuksi:
Suurin ja pahin tuhojen aiheuttaja on jää. Muiden tuhonaiheuttajien osalta tarvitaan myös rutkasti epäonnea, jotta tuhot olisivat mittavia. Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä ja olemme innokkaan toiveikkaita uuden kauden kynnyksellä.

Harri Walden
Kenttämestari

********************************

Vuokrapelioikeudet 
Nyt on oikea aika tilata vuokrapelioikeus kaudelle 2024. Vuokrapelioikeuksia, Takkulaan ja Vierumäen Cookelle, voi tilata toimistolta, sähköpostilla: lahdengolf@lahdengolf.fi. Pelioikeuden maksamiseen voi käyttää liikuntarahaa (Smartum, ePassi ja Edenred), sovi maksusta toimiston kanssa.

Mestari + Kisälli 890€
Mestari + Kisälli, osamaksulla 936€(12 x 78€)
Kisälli  440€

Kaikkien pelioikeuksien hinnat löytyy Lahden Golfin kotisivuilta: https://www.lahdengolf.fi/hinnasto/