Golfblogi: ”Hei, kato ton vaatteita”

Marko Matikka sadan vuoden takaa. Kuva: Ninni Lehman

Marko Matikka Keimola Golfista on tottunut hymyileviin ihmisiin, kun hän astelee mille tahansa golfklubille. Matikka nimittäin harrastaa hikkorigolfia. Hän pelaa 100 vuotta vanhoilla mailoilla ja pukeutuu sen ajan mukaisesti.

– Espanjassa olimme kolmen hengen porukalla pelaamassa näillä varusteilla ja pääsimme toiselle väylälle, kun jo paikallinen ”sheriffi” kaartoi golfautolla greeninkantille ja alkoi huoltaa lippua. Selvisi, että hän halusi tulla ottamaan itsestään kuvia kanssamme. Viereisiltä väyliltä muutkin pelajat tulivat ikuistamaan itsensä ”golf-antiikkien” kanssa. Siinä kierros kesti, Matikka hymyilee.

Marko saapui Takkulaan pelaamaan harjoituskierrosta lauantaista hikkorigolfin SM-kisaa varten, joka pelataan hänen kotikentällään Keimolassa.

– Päätin jättää mökillä huoltohommat tekemättä, kun eilinen kierros Rönnäsissä meni ihan vihkoon ja pitää saada hyvä mieli takaisin ennen huomista.

Marko testasi hikkorigolfia ensimmäisen kerran viime syksynä, ihastui siihen ja nyt harrastus on lähtenyt niinsanotusti lapasesta.

– Viime syksyn jälkeen olen tilaillut mailoja eri nettikaupoista Englannista ja tällä hetkellä mailoja taitaa olla jo 250 kappaletta. Jokainen maila pitää korjata ennen käyttöönottoa, joten se on aikaavievää hommaa. Puoliso taitaa pitää minua jo vähän hulluna, mutta on tämä hauska harrastus. Mailat on muuten alkuperäisiä muistuttavassa kunnossa, grippejä lukuunottamatta.

Marko osui samaan lähtöryhmään Lahden Golfin tiedoitustoimikunnan Hannu Lehmanin kanssa.

– Ajattelin, ettei noilla (satavuotiailla) mailoilla voi lyödä kovin pitkälle, mutta mieli muuttui kierroksen aikana. Herra Matikka (tasoitus 4.3) veti kyllä semmoisia pituuksia, että klubipelaaja voi vain ihailla. Oli todella mukavaa mennä ajassa sata vuotta taaksepäin ja miettiä, mitä golf oli silloin. Lahden Golfin puolesta toivotan Markolle menestystä huomiseen SM-kisaan ja tervetulleeksi takaisin Takkulaan.

Marko Matikka on Suomen Golfhistoriallisen Seuran jäsen. Seuran kotisivut löytyvät osoitteesta www.sghs.fi. Marko myös jätti pari Suomen Golfhistoriallisen Seuran vuosijulkaisua klubille kaikkien luettavaksi, kannattaa tutustua.

Teksti: Hannu Lehman
Kuvat: Hannu ja Ninni Lehman

Hikkoriputtausta. Kuva: Hannu Lehman
Kakkoslyönti väylällä 13 meni vähän pitkäksi. Kuva: Hannu Lehman
Putteri toimii myös bunkkerissa. Kuva: Hannu Lehman