Talven jälkeen uuteen pelikauteen

Nyt eletään aikaa jolloin kysellään kenttien talvehtimisesta. Tuon tuostakin kuulee kysyttävän : ” Kuinka kenttä on talvehtinut”. 

Nurmikon talvehtimisen kannalta viime talvi oli hankalin miesmuistiin. Ensimmäiset viheriöt jäätyivät jo joulun jälkeen edestakaisin sahaavan lämpötilan takia. Samanlaisena sää jatkui käytännössä koko talven läpi, aiheuttaen jäätymisongelmia viheriöiden ohella myös muilla kentän alueilla.

Laskennallisesti nurmikko kestää  hengissä jään alla n. 2-3 kk riippuen heinälajista sen kunnosta jään paksuudesta- ja koostumuksesta.  Huonokuntoinen kylänurmikka voi tosin kuolla jo muutamassa vuorokaudessa. 

Tukehtuminen,”jääpolte”

Jääpoltteeksi nimitetään nurmikon tukehtumista jään tai veden alla hapenpuutteeseen ja myrkkykaasuihin. Kasvit ja maaeliöt tuottavat hengittäessään hiilidioksidia, metaania ja muita haitallisia kaasuja..

Jääpolte ei siis ole tauti, vaan tukehtumista jään tai veden alla. 

Viheriöiden jäätilannetta seurattiin säännöllisin välein talven aikana ja pisimpään jään alla olleiden viheriöiden jäätä rikottiin kolme kertaa. Tässä vaiheessa voi sanoa, että selvittiin vaikeasta talvesta pienin vaurioin. 

Tosin vielä ei voi helpotuksesta hengähtää, sillä suurin osa golfkenttien talvehtimiseen liittyvistä vaurioista syntyy keväällä. Hyvin talvehtinutkin heinä on lumen alta paljastuessaan altis tuuli- ja pakkaskuivumiselle. 

Tuulikuivuminen ja pakkaskuivuminen

Nurmikon versot kuihtuvat, kun niistä haihtuu jatkuvasti vettä, eikä juuristo pysty ottamaan sitä jäätyneestä maasta. Ilmiö on haitallisin keväällä lumen sulettua, ja muuttaa nurmikon värin kulottuneen kellanruskeaksi. Vioituksia esiintyy myös kuivina syksyinä ja lumettomina talvina. Jälleen eri lajit sietävät kuivuutta eri tavalla. Poikkeuksellisen kovat, pitkään kestävät, pakkasjaksot sekä äkilliset lämpötilanvaihtelut kuivattavat nurmikkoa. Pakkanen voi vioittaa heinän lehteä, vaurioittaa kasvupistettä ja juuria. Vaurioita lisäävät poikkeukselliset sääolosuhteet sekä esim. mekaaniset vioitukset. Pakkaskestävyytä heikentävät esim. vähälumiset keskimääräistä kylmemmät talvet ja talvet, joina esiintyy suuria lämpötilanvaihteluja. Kuivumista pyritään estämään mm. harsoilla, haihtumisenestoaineilla ja paksulla katekerroksella. Luonnollisesti myös kastelulla. 

Kevät sää näyttää talven tavoin olevan hyvin vaihteleva. Vuoroin lämmintä  tai kylmää, aurinkoa ja vesisadetta. Harsot levitetään kylmää vastaan. Kerätään pois kun sataa. Märän harson alla kasvitaudit leviävät räjähdysmäisesti.  Kun nurmikko jäätyy on liikkumista  vältettävä kaikin keinoin sillä liikkuminen murskaa kasvustoa. Murskaantunut kasvusto kuolee. 

Vaikka vaihteleva kevät sää on aiheuttanut monin tavoin ylimääräistä pohdittavaa ja työtä, on kuitenkin hyvä vettä on satanut. Pahinta kuitenkin olisi pitkät tuuliset pakkasjaksot. Kun välillä sataa on mistä haihduttaa.

Pääsiäisen tienoilla eletään siis myös kentän kannalta kriittisiä aikoja. Kunhan näistä pakkasista selvitään niin voidaan arvioida kentän lopullinen kevätkunto. Nyt kuitenkin näyttää lupaavalta

Harri Walden
Kenttämestari
Lahden Golf Oy