Aiotun lyönnin vaatiman alueen parantaminen

Säännössä 13-2 kielletään aiotun lyönnin vaatiman alueen ja pelilinjan parantaminen. Mm. mitään kasvavaa ei saa katkaista. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja kuinka laajaksi ”lyönnin vaatima alue” katsotaan?

Lähtökohtaisesti säännössä 13-2 mainittu ”pelaaja ei saa liikuttaa, taivuttaa tai katkaista mitään kasvavaa” on ehdoton. Siihen kuuluu yhtälailla heinät kuin vahvemmat oksat, mikäli niiden katkaiseminen parantaa aluetta tai pelilinjaa. Samassa säännössä mainitaan, että ”pelaajaa ei rankaista, jos edellä oleva tapahtuu, kun hän asettuu normaaliin lyöntiasentoon, lyö tai heilauttaa mailaa taaksepäin lyöntitarkoituksessa ja suorittaa lyönnin”.

Lyönnin vaatimasta alueesta ei ole absoluuttista määritelmää, mutta se tarkoittaa sitä aluetta, jonka pelaaja tarvitsee lyöntiasennon ottamiseen ja lyönnin suorittamiseen. Epäselvyyksien välttämiseksi on syytä välttää pallon läheisyydessä kaikki kasvien katkominen ja taittaminen. Liian usein näkee kasvien ”niittämistä” harjoitussvingeillä pallon lähellä. Harjoitussvingit on syytä tehdä raffissa ja metsässä riittävän etäällä pallosta ja pallon takana.
 
Timo Huvinen/24.7.2007