Merkkarin rooli ja diskausoikeus

Unohdin pelimuodon ja nostin pallon lyöntipelissä (eli luulin pelaavani) pistebogia. Merkkari diskasi välittömästi enkä saanut pelata sääntöjen mukaisesti kierrosta loppuun.

Merkkarilla ei ole minkäänlaista tuomarin roolia tai oikeutta antaa sääntötulkintoja vaikka näin varsin yleisesti uskotaan. Merkitsijän tehtävä on toimia tulosten kirjaajana. Jos pelaaja tekee sellaisen rikkeen, josta seurauksena on diskaus, pelin voi keskeyttää saman tien. Joskus diskaukset selviävät vasta kierroksen jälkeen. Kummassakin tapauksessa asiasta tulee keskustella tuomarin tai kilpailun toimikunnan kanssa.

Mitä itse tapahtumaan tulee, jos pelaaja ei pelaa reikää loppuun uskoen kyseessä olevan pistebogey-kisa, siitä ei seuraa suoraa diskausta jos pelaaja korjaa virheensä ennen avaamista seuraavalta tiipaikalta. Mikäli virhe havaitaan ennen tätä, pelaaja palauttaa pallon takaisin paikalleen ja pelaa reiän loppuun. Rangaistuksena 1 lyönnin rangaistus pelissä olevan pallon liikuttamisesta, sääntö 18-2. Mutta jos pelaaja ehtii avata seuraavalta tiiltä, silloin seurauksena on diskaus.

Timo Huvinen 21.8.2017