Milloin voi olettaa / on kohtuullista olettaa pallon menneen vesiesteeseen?

Tilanne: Pallo lyödään tiiauspaikalta. Kun kävellään kohti pallon oletettua paikkaa todetaan, että siellä on vesieste (merkitty) joka ei näy tiiauspaikalle. Miten tässä tilanteessa tulee toimia?

Säännöissä puhutaan ”tiedetään tai on käytännössä varmaa” (must be known or virtually certain) pallon vesiesteeseen menosta. Tämä aiheuttaa paljon kysymyksiä ja hämmennystä, milloin tällainen näyttö on olemassa. Jos pallon roiskahdusta ei nähdä, päätös perustuu tosiasioihin ja yleispätevää vastausta on hankala antaa. Esteen ympäristöllä on päätökseen suuri merkitys. Jos esteen ympärillä on vain lyhyeksi leikattua aluetta, johon pallo tuskin voi hävitä, niin tällöin riittavä näyttö on olemassa. Mutta vastaavasti jos ympärillä on paksua raffia tai ryteikköä, pallo on voinut hävitä esteen ulkopuolellekin. Silloin tällaista näyttöä ei voida katsoa olevan. Hyvä menettelytapa on kysyä ”onko mahdollista että pallo on voinut kadota muualle kuin vesiesteeseen”. Jos rehellinen vastaus on kyllä, silloin varmaa näyttöä vesiesteeseen menosta ei ole.

Asiaa on tarkemmin käsitelty ja eritelty Decision 26-1/1:ssa.

Kysyjän tapauksessa, jos näyttö on olemassa, jatketaan vesiestesäännön mukaisesti. Jos näyttöä ei ole, pallo pitää löytää vesiesteestä tai muualta tai sitten kävellään kiltisti tiille ja otetaan uusi pallo peliin.

Timo Huvinen/22.5.2006