Vapautuminen 14. väylän mäen päällä olevan pylvään tukivaijerista

Mestarin 14. väylällä mäen päällä on retkeilytien ja väylän välissä sähkötolpan tukivaijeri. Palloni oli lähellä puuta, mutta pelattavissa väylälle, vaikkei lippua kohti, eikä lammen rantaan. Mailan taakseviennissä maila osui kuitenkin vaijeriin. Saanko vapautuksen kiinteän haitan säännön mukaan vai joudunko pelaamaan sivuttain väylälle, jolloin vaijeri ei haittaa? Jos droppaan ja sen jälkeen puu ei enää haittaakaan lyöntiä, saanko vapaasti valita lyöntisuunnan?

Mikäli vaijeri haittaa haluttuun ja mahdolliseen lyöntisuuntaan tapahtuvaa lyöntiä, pelaaja saa vapautuksen kiinteän haitan säännön (sääntö 24-2) mukaisesti. ”Mahdollisella” lyöntisuunnalla tarkoitan sitä, että svingiä ei haeta sellaiseen suuntaan, jossa pallo jouduttaisiin esim. lyömään paksun puurungon läpi.

Tässä tapauksessa pelaajalla kävi tuuri: Ensin haetaan lähin vapauttava paikka, joka löytyi puun oikealta puolelta. Siitä pallo pudotettiin yhden mailanmitan päähän, jonka jälkeen pallo pystyttiin lyömään esteettä lammen rantaan. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että sääntöjen hallinta voi säästää lyöntejä kentällä…

Timo Huvinen/6.6.2006